След метежа на наемническата армия Вагнер срещу руското военно ръководство, много

...
След метежа на наемническата армия Вагнер срещу руското военно ръководство, много
Коментари Харесай

Богат и неконтролируем: какво се случи с Пригожин

След метежа на наемническата войска " Вагнер "  срещу съветското военно управление, доста специалисти в Русия предричаха, че Евгений Пригожин няма да дочака естествена гибел. Зад тези догатки стояха наблюденията, че в системата на Владимир Путин членовете на елита, които се опълчват на водача на Кремъл, постоянно умират при мистериозни условия, написа в собствен анализ германската обществено-правна медия АРД.

Предположенията обаче се основаваха най-много на това, че руският президент очевидно не прости на тези, които счита за предатели. А този етикет беше комплициран на Пригожин след метежа му през юни.

С Путин по пътя до Москва

Неговият протест написа последната глава от историята за отношенията сред Пригожин и съветския президент, трансформирали се в знак на развиването на Русия под ръководството на Путин. За Пригожин - нарушител с дълго досие от времето на Съветския съюз, се твърди, че е срещнал Путин в Санкт Петербург през 1990-те години, сходно на доста други, които след това получиха положителни позиции в управлението на страната.

В лудите години на съветския капитализъм Пригожин се снабди с огромни благосъстояния и съществено въздействие, написа създателят Екарт Аретц. Първоначално той се издигна в кетъринг промишлеността в Санкт Петербург, където Путин предпочитал неговия ресторант, а след това и в Москва. Кетъринг компанията на Пригожин провежда държавни банкети, доставя храна на детски градини, учебни заведения и армията. Прозвището " Готвачът на Путин "  се свързва с името на Пригожин по това време, само че остава настоящо и след изместването му към политическите среди.

Нови бизнес инициативи

В годините, в които Путин от ден на ден се отдръпваше от Запада и се стремеше към завръщането на руската мощност, се появиха нови бизнес инициативи, с които Пригожин се зае. Той отвори заводи за тролове в Санкт Петербург, откъдето целеше да въздейства на изборните процеси в най-различни страни, посочва АРД. Това беше съвършена обстановка за Кремъл, който постоянно можеше да се разграничи от Пригожин.

През 2012 Пригожин основа и наемническата армия  " Вагнер " - тя имаше ключова роля в дестабилизацията на Източна Украйна и сепаратистките настроения в Донбас. Много по-добре платени и оборудвани от постоянните съветски бойци, по-брутални и стимулирани, от 2015 година бойците на " Вагнер "  тероризират и Сирия.

Офисът на " Вагнер " в Санкт Петербург: цветя в памет на Евгений ПригожинСнимка: Anastasia Barashkova/REUTERS

Наемниците на Пригожин към този момент са нещо като войска в сянка, която прави военни интервенции най-много в Африка, а и съществени военни закононарушения. Освен оказването на поддръжка за тамошните властнически режими, " Вагнер "  си обезпечи и достъп до доста естествени запаси в Африка.

Конкуренция със силовите организации

Пригожин закупи от ден на ден власт и се преврърна в конкуренция на останалите силови структури в Русия. От началото на нападателната война против Украйна, Пригожин нае десетки хиляди пандизчии и ги изпрати на фронта.

Не е ясно дали частите на " Вагнер "  действително са постигнали триумфите, с които се хвалят в Украйна. Пригожин обаче се почувства задоволително всесилен, че да се обърне против военното управление в Русия и да подлага на критика безспирно министъра на защитата Сергей Шойгу и главнокомандващия Валери Герасимов. Започна се с рецензии в Телеграм за неналичието на боеприпаси на фронта и се стигна до метежа в края на юни, когато войските на Пригожин съвсем влязоха в Москва.

Безпомощният президент

Рядко се е случвало Путин да наподобява толкоз беззащитен, колкото при метежа на " Вагнер "  през юни. Балансът, който той поддържаше сред врагуващите " Вагнер "  и формалното военно управление, се разпадна изцяло. Войските на " Вагнер "  на процедура превзеха Ростов на Дон и потеглиха към Москва. Съпротива съвсем нямаше.

Идеята, че може безнаказано да нападне както близкия до Путин Шойгу, по този начин и репутацията на съветския президент, се оказа съдбовна. Метежът беше спрян преди да доближи Москва, а сякаш като компромис " Вагнер "  се изместиха в Беларус.

Все по-объркваща беше обстановката, когато се оказа, че Пригожин продължава с живота както досега и пътува, където пожелае из Русия. В последното си оповестено видео, той даже твърди, че е в Африка, напомня АРД. Все още следва да се разбере дали той в действителност е умрял на борда на самолета, разрушил се в Тверска област. Но даже и единствено догатките за гибелта му в този момент са в интерес на Путин, защото тази гибел се вписва съвършено в профила му на отмъстител, който той си гради от години.

Проблемът с ултранационалистите

Сагата с Пригожин илюстрира и още един огромен проблем в системата на Владимир Путин. Истинските рискове за него идват от средите на ултранационалистите, част от които е и Пригожин.

Демократичната съпротива от дълго време е смазана, главните ѝ представители бяха убити, пратени в заточение или в пандиза. Но Путин отвори портите на екстремисткия шовинизъм в Русия. Това изкара хора като Пригожин до самия връх. Фактът, че те напълно умерено могат да се извърнат против него, е урок, който Путин най-накрая би трябвало да научи.

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:

Как Евгений Пригожин стана милиардер

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР